Bu yöntemde kullanılan süngerler, sesin hap, fazla miktarda ses yutucu malzeme kullanımı kuru ve donuk duyumlarayol açmaktadır sedilmesinive müşteri talebi doğrultusunda farklı renk seçimleriyle üretilerek dekoratif bir görüntü sunmak amacı ile kullanılmaktadır. Akustik düzenleme doğala en yakın duyumun sağlanabilmesi için ortamdaki yapay etkilerin giderilerek akustik konfor koşullarının oluşturulmasıdır.
Akustik mekan düzenlemesi, gürültü kontrolü sağlanmış olan yapıların iç hacimlerinde yapının işlevine uygun bir yankılanma sürecinin gerçekleşmesine dayanır. Akustik mekanlarda sesin kalitesini belirleyen yankılanma süreleri, kapalı ortamın boyutları ile ortam yüzeylerinin ses yutuculuk katsayılarının kullanıldığı Sabin formülü ile hesaplanır. Ortamdaki pürüzsüz ve parlak yüzeylerin çokluğu rahatsızlıkdurumunda yankılanmaları oluşturabilirken.
Genelde akustik sünger ve kumaş kaplı panel kullanılmakta olan bu alanlarda ses izolasyonu sağlanıp, sesin çevreyi rahatsız etmesi engellenmiş olur. Bu uygulamalar sayesinde daha yaşanılabilir bir ortama sahip olunur.
Uygulama alanları çok amaçlı salonlar, konferans salonları, ses kayıt stüdyoları, prova stüdyoları, dublaj stüdyoları, sinema, tiyatro, opera binaları, gösteri merkezleri, eğitim kurumları, fuar alanları gibi çeşitli mekanlar olabilmektedir.
Akustik Düzenleme Nasıl Uygulanır?
Akustik süngerler yaşam alanı olarak kullanılan yapılarda mecburidir. Duvar, tavan ve zemin ses yalıtımı yapılan bu alanlar için en uygun akustik sünger çekilir. Sonuç olarak ortamdaki gürültülerin yok olması sağlanmaktadır.
Çok amaçlı salonlarda ise arka ve yan duvarlarla tavanın orantısı, tavan ve duvarlarda yeralan yansıtıcı ve sönümleyici yüzeylerin boyutları ile açıları, sahnenin konumu, dinleyici platformunun şekli gibi detaylar ortam akustiği üzeinde etkili olmaktadır. Gerekli akustik parametrelerin uygulanması için ortamın tasarım durumunda sesgeçiş kaybı, hacim akustiği, yankılanma süresi, hızlı konuşma iletim endeksi gibi bilgisayar destekli programlardan yararlanılmaktadır. Ve üç boyutlu akustik modelleme çalışmaları yapılmaktadır.
Projelendirme durumunda akustik parametrelerin eksik ve faaliyetin sürmekte olduğu çok amaçlı salonlar söz konusu olduğunda, yapılacak değişikliklerve ilaveler ile hacim akustiğinin iyileştirmesi mümkün olabilmektedir.